БОК утвърди 42 спортисти за Токио 2020, джудото с трима

1 юли 2021

България ще бъде с 42 състезатели в 14 вида спорт на олимпийските игри Токио 2020, които бяха утвърдени днес на общото събрание на БОК в сградата на НСА.

Форумът стартира на 23 юли. Джудото ще бъде представено с трима състезатели, с един повече, от предишните игри Рио 2016. Ивелина Илиева ще направи дебют на олимпийски форум, а за Янислав Герчев и Ивайло Иванов това ще е второ поредно участие на игрите.

Общото събрание прие за индивидуален член на централата Румен Стоилов, президент на Българската федерация по джудо, който също бе в „Аула Максима“ на НСА. На изборния форум през май бизнесменът бе приет и за член на Изпълкома на БОК.

Освен него новите индивидуални членове на комитета са Валентин Йорданов, Мария Гроздева, Мария Петрова, Румяна Нейкова, както и проф. Лозан Митев.

А Мария Гроздева ще бъде знаменосецът на българската делегация по време на откриването на игрите. Най-титулуваната българка с пет олимпийски медала ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма олимпиада.

„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата – каза Костадинова. - Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа. Вярвам, че в Токио ще можем да чуем родния химн по време на награждаванията.“

Президентът на БОК благодари за силната подкрепа, вярата и куража от страна на българската държава.

В японската столица България ще бъде представена освен с джудо, но и с борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

На предишните игри в Рио страната ни имаше 51 състезатели също в 14 вида спорт. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новият олимпийски спорт - карате.
На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с две сребърни и едно бронзово отличие, а в Рио 2016 с едно сребро и два бронза.

Цялата делегация може да видите в прикачения файл ТУК