Борис Георгиев на финал в Ташкент! ВИДЕО

7 март 2021

Борис Георгиев поднесе приятната изненада на турнира по джудо от Големия шлем в Ташкент, като стигна финал при 100-килограмовите.
24-годишният талант записа 4 впечатляващи победи и още на старта повали с ипон за 1,53 мин поляка Каспер Шчуровски. После се справи и с египтянина Рамадан Дарвиш, пети от мондиал 2018. Последваха нови две победи срещу представители на домакините Уткирбек Туробоев и Акбуродбек Худорбейдиев. Така на финала в следобедния сеанс Георгиев среща състезаващия се за Белгия българин Тома Никифоров, който е европейски шампион от 2018-а. Неговият баща Николай Никифоров бивш национал на България.
 
С класирането си на финал Борис Георгиев постигна един от най-големите си успехи в кариерата до момента. Той е пети от европейското през 2020-а, стана първи и на европейската купа „Освобождение“ в София през миналата година.
 
Другият ни представител в категорията Даниел Дичев загуби с ипон на старта от монголеца Баткуяк. За призовите места при 100-килограмовите спорят 40 състезатели.
 
На състезанието стартираха близо 500 състезатели от 71 държави.
 
„Изключетелно силен турнир, много добро представяне на Борис Георгиев до момента – заяви Румен Стоилов, президент на федерацията. Той беше загубил от поляка наскоро, сега взе реванш, и то много убедително. А с класирането си на финал ще се изкачи сериозно в олимпийската ранглиста. Предстоят ни още турнири, така че имаме шансове за квота. Ивайло Иванов не успя да вземе медал, остана пети, но също направи много силни срещи. В неговата категория имаше 50 джудисти, а първите 40 в света бяха тук.“
 
Видео от срещата с поляка може да видите на следния линк
 

И от срещата с египтянина Дарвиш