Ивана Митрова стана петият наш международен съдия

16 октомври 2023

Ивана Митрова стана петият наш международен съдия по джудо. Тя взе лиценз „Б“, като успешно издържа тредневния изпит в Малага (Испания) по време на европейската купа за мъже и жени.

Кандидатите бяха 29, изпитващите – петима. За първи път представители на Международната федерация препитваха кандидатите от Европа, а именно Даниел Ласкау, председател на Съдийската комисия, и Жозе Мануел, супервайзор.

Българката получи една от най-високите оценки и бе сред тримата млади съдии, включени във финалния блок, като арбитър на татами и в двата дни. На нея бе поверен и първият финал при мъжете в категория до 60 кг.

„Когато ни връчваха сертификатите и вратовръзките, г-н Даниел Ласкау обяви, че няма да е по азбучен ред на държавите – заяви Ивана. - Аз бях първата, която получи своята вратовръзка. Благодарности на БФ Джудо, че ми гласува доверие!“

Ивана получи първи поздравления от своята майка Любов Димитрова, която бе с нея за морална подкрепа. Тя също притежава лиценз Б, който дава право да съдийства на континентални първенства.

Румен Минчев е другият наш арбитър с лиценз Б.

А Росен Русев и Николина Димитрова притежават лиценз А, с който могат да съдийстват и на световни първенства.

От днес в Малага най-добрите ни състезатели започват лагер, подготовка за европейското първенство. Сборът е до събота.