Ивелина: Най-накрая виждам няколко момичета, които могат да ме наследят

9 февруари 2023

„Най-накрая виждам няколко момичета, които могат да ме наследят“, казва Ивелина Илиева пред сайта на Европейския джудо съюз в навечерието на откритата европейска купа „Освобождение“ този уикенд в „Асикс Арена“ в столицата.

Най-добрата ни състезателка, която вече 16 години е на голямото татами, изразява задоволство, че все повече жени у нас се занимават активно с джудо.

„В моята страна жените са уплашени, нашата култура е различна – продължава тя. - Ние сме спортна нация, но само на ниво удоволствие. Веднага щом няма резултати - спират, което често се случва рано. И при мен беше така. Трябваше да бъда търпелива, да работя усилено, но само малцина могат да го преодолеят. Понякога бях ядосана на моя треньор и на света. Защото се налагаше да пътувам сама, да бъда сама по лагери, беше трудно. Но това със сигурност ме направи по-силна и по-уверена.“
Ивелина продължава активно да работи с личния си треньор Свилен Скерлев, но и отблизо следи подготовката на младите състезателки. Тя прекъсна за кратко кариерата си, но миналата година се върна подобаващо - с бронз от Големия шлем в Баку.
Вече много години Илиева се състезава в категория до 57 кг и допълва, че няма проблеми с килограмите, макар че не й е било лесно.
„Никога не съм мислила да променям категорията – разкрива европейската вицешампионка от 2016-а. Просто трябва да бъдеш дисциплиниран и да поддържаш определено тегло в предсъстезателния период.“
Националката очаква сериозна конкуренция в своята категория на предстоящата европейска открита купа „Освобождени“ този уикенд, но е и особено мотивирана, защото това е събитието, на което нейните родители ще мога да са сред зрителите.
Вече година с националния отбор работи и френският специалист Ален Шмит, а преди седмици Ивайло Иванов започва сезона с титла на турнира Гран при в Португалия.
„Първо, исках да създам един много добър екип, защото преди имаше една неорганизираност – казва Шмит, бронзов медалист от световно първенство и носител на куп отличия от престижни турнири. - Идеята беше да сме сплотени като семейство и тази енергия да използваме всеки ден в работата си. Имаме ли го това, джудото не е трудно. Смятам, че се получи. Отборът има голям напредък и това много ме радва. Преди федерацията не обръщаше внимание на женското джудо. Ивелина се подготвяше с треньора си и това беше. Сега сме фокусирани върху изграждането на женски отбор, те стават все по-силни заедно, обичат да тренират, имат перспектива. Не е лесно, когато нямаш цели.“
В момента Ивелина е 23-та в олимпийската ранглиста, Ивайло Иванов е 20-и, а Марк Христов – 33-ти.

Този уикенд над 430 джудисти от 45 държави идват за европейската открита купа „Освобождение“, олимпийска квалификация. От тях 307 са мъжете, а жените са 130. България ще бъде представена с рекорден брой състезатели – 43, като мъжете са 31,  жените - 12.
Входът за зрителите е свободен.

Българският състав и програмата на турнира може да видите ТУК