Мариус Визер бе преизбран за президент на Международната федерация по джудо

4 юни 2021

Мариус Визер бе единодушно преизбран за президент на Международната федерация по джудо на конгреса в Будапеща. Румънецът е начело на организацията от 2007 г.

На форума в унгарската столица България бе представена от президента на нашата централа Румен Стоилов.

Гласуването мина в изцяло безхартиен вариант, с цел опазване на климата, и използван онлайн формат. А всички делегати в залата получиха таблети. Сигурността на системата за гласуване бе поверена на световния лидер Lumi, който работи с МОК.

Организацията бе на най-високо ниво, а делегатите можеха да се възползват от 6 варианта на симултантен превод - английски, френски, испански, арабски, руски и унгарски езици.

„През всичките тези години за мен бе чест да работя за развитието на джудото – каза Визер. - Издигнахме нивото на нашия спорт на толкова високо ниво, споделихме неговите ценности по цял свят и ще продължаваме да правим велики неща. Благодарение на изключителното сътрудничество с МОК, за първи път ще имаме отборно състезание, включително и отбор на бежанци на олимпийските игри в Токио през лятото. И това ще продължи и в бъдеще. Всички вие можете да се гордеете с постигнатото. Увеличихме и значително медийното си присъствие. А в следващите 4 години ще продължим да работим още по-добре - ще подкрепим повече национални федерации и съюзи. И вярвам, че чрез единство, доверие и солидарност ще издигнем джудото на още по-високо ниво, започвайки от днес.“

Форумът бе в навечерието на световното, което е от 6 до 13 юни в унгарската столица. България ще бъде представена от 7 състезатели - Ивелина Илиева (57 кг), Янислав Герчев (60), Божидар Темелков (66). Марк Христов (73), Ивайло Иванов (81), както и Борис Георгиев и Даниел Дичев в кат. до 100 кг. 
Първенството е последва възможност за спечелване на олимпийски квоти. На татамито ще излязат 695 джудисти от 129 страни.