Марк Христов донесе втори медал за България – бронз от Евро 2022

30 април 2022

Марк Христов донесе втори медал за България от европейското първенство в столичната зала „Арена Армеец“.

В малкия финал младият ни талант победи 23-годишния испанец Салватор Касес Рока с ефектно хвърляне за вадзари, с което заслужи бронза в категория до 73 кг.

За 22-годишния национал това е първо отличие от голямо първенство при мъжете. По-рано този сезон той спечели титлата на Европейската купа в Прага.

Христов стигна до сблъсък за отличието след три ефектни победи.

В четвъртфиналите състезателят на „Шун джудо“ вдигна публиката на крака като победи петия от олимпиадата Рустам Оруджов (Азербайджан) с ипон 1,19 мин в продължението.

Марк тръгна уверено, като на старта записа победа с ипон, 19 секунди преди края срещу европейския шампион от 2020-а Виктор Стерпу (Молдова). А след това елиминира и представителя на силната френска школа Бенджамин Аксус със "златна точка" в 16-ата секунда на продължението.

В полуфиналите обаче българинът бе спрян от азера Хейдар Хейдаров, трети в световната ранглиста, с ипон в 17-а секунда на продължението.

Вчера Янислав Герчев спечели сребърен медал в категория до 60 кг.

А утре излизат последните ни представители на шампионата - Габриела Гигова (над 78 кг) Ивайло Иванов (90), Борис Георгиев и Костадин Цветанов (100) и Ивайло Димитров (над 100) и Габриела Гигова (над 78 кг).

Срещите започват от 10 часа. Финалите са от 16 ч и ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 3.

Снимки в секция ГАЛЕРИЯ

Снимките са свободни за ползване при задължително упоменаване на източника:   БФ Джудо, LAP.BG