Румен Стоилов: Представянето ни в Токио е повече от достойно

30 юли 2021

И тримата ни състезатели се представиха повече от достойно на олимпиадата – заяви Румен Стоилов, президент на БФ Джудо, който изгледа схватките на живо от трибуните на „Будокан арена“ в Токио. - Янислав Герчев се бореше като равен с равен с олимпийския вицешампион и завърши в продължението. Срещата на Ивайло Иванов също беше много равностойна и оспорвана и излезе извън редовното време. Да, съдията в един момент можеше да даде резултата както за единия, така и за другия. За съжаление в един толкова субективен спорт като нашия изходът от срещата е трудно предсказуем. Отделно има и сериозни лобита. Ето, японците вече са с 9 олимпийски титли. А руснаците, които са такава голяма сила, например, бяха дошли с 8 състезатели и първите 4 дни нямаха никакъв медал. И те са 86 милиона души, а ние сме 6 и бяхме с трима състезатели.

Да, искаше ни се да се класират по-напред, много малко не им достигна. Но се надявам това да ги мотивира още повече за следващите големи състезания, които ги очакват.

А самото присъствие на Ивелина Илиева на олимпийския форум е голям успех. Всички я бяха отписали за Токио, тя 6 месеца нямаше никакви състезания заради травма. Но дойде постигна победа.  Жребият, за съжаление, й отреди да излезе срещу световната шампионка. В нашия спорт трябва да имаш и малка доза късмет.“

И тримата ни джудисти завършиха 9-и в Токио, а след игрите Ивелина обяви, че прекратява кариера.

Стоилов уточни, че на Янислав и Ивайло ще им бъде дадена 6-месечна почивка, в която няма да участват на турнири, но ще тренират и ще поддържат форма.

„От следващата година започва нов олимпийски цикъл, Ивайло Иванов вече ще е в нова категория, а и трябва да стягаме отбор за европейското, на което България за първи път ще бъде домакин догодина“, допълни президентът на БФ Джудо.