Председатели на БФ Джудо

Живко Филипов, ръководи от 1957 до 1962 г.

Живко Филипов завършва джудо като факултативно обучение в Унгария. При неговото управление страната ни е приета за член на Европейския съюз по джудо.

Тогава ръководният орган у нас се нарича: „Комисия по джудо и самбо към секцията по борба при Централния съвет на Българския съюз за физическа култура и спорт, ЦС на БСФС".


Инж. Досю Досев, ръководи от 1962 до 1974 г.

Инж. Досев се учи на ръкопашен бой от съветските пилоти по време на Втората световна война. После е включен в група за тренировки по самбо, боен раздел, към Министерство на отбраната. А през 1959-а завършва школата на МВР, като инструктор по самбо, боен раздел. 
По образование е строителен инженер и активно практикува професията си.
Джудо вече е самостоятелен орган, който се ръководи от Българска комисия по джудо към ЦС на БСФС от 1962-а. А през 1968-а се създава и Българската федерация по джудо.


Васил Иванов, ръководи от 1974 до 1983 г.

Първият председател на щат във федерацията.

Бил е зам.-председател на дружество „Спартак“, завежда бойната подготовка на служителите на МВР.
По време на неговото управление джудистите ни постигат най-големите си успехи досега – два олимпийски медала  (сребро на Димитър Запрянов и бронз на Илиян Недков от Москва 80), за първи път страната ни има европейски шампион (Георги Петров, 1981), както и първи медал от световно първенство (бронз на Георги Петров, 1981).


Дечо Мърмъров, ръководи от 1983 до 1991 г.

Дечо Мърмъров първо завежда организационния отдел на ЦС на БСФС, след което застава начело на федерацията.

През 1991-а подава оставка, а временно длъжността изпълнява Калин Калинов, досегашен отговорен секретар.
 


Светослав Иванов, ръководи от 1991 до 1996 г.

Той е шампион от първото републиканско първенство по джудо. Бил е международен съдия от най-висок ранг, като е съдийствал на световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Завършил е техникума по електротехника в столицата. А висшето си образование в Софийския университет, специалност „физика и атомна физика“. В НСА взима трето висше образование, после става и ректор. Минава през всички научни степени, за да стигне до „професор“. Има над 100 научни статии, бил е лектор в много страни по света. Участвал е в над 40 филма като ръководител и изпълнител на каскадьорски сцени. Управлява в годините на прехода и се сблъсква с доста трудности – спортните дружества са разрушени, а държавата не отделя средства за  спорт. Очаквано и постиженията са най-малко. Дори 3 поредни години родните джудисти не печелят нито един медал.


 Иван Василев, ръководи от 1996 до 2018 г.

Европейски шампион по борба от Мадрид '74, който след края на спортната си кариера развива успешен бизнес.

В годините на неговото управление българското джудо се възражда.
Тогава България печели и третия си олимпийски медал в историята – бронз на Георги Георгиев от Атина 2004. А на предишните игри в Атланта '96 Иван Нетов остава на крачка от олимпийския подиум – седми. В Рио 2016 Ивайло Иванов също е седми. Цветана Божилова пък дълги години доминира в тежка категория, като печели над 20 отличия от големи първенства.
Напуска поста през 2018-а на извънредно общо събрание, свикано от клубовете, недоволни от управленската му политика през последните години.


Румен Стоилов, ръководи от 2018 г.

Европейски шампион по самбо от Варна '82, бивш джудист и състезател по борба, свободен стил.

В продължение на 13 години бе вицепрезидент на световната и европейската федерации по самбо. Но се оттегля, за да оглави Българската федерация по джудо.
Член на Изпълкома на БОК. Бизнесмен и бивш депутат.

Две години след неговото управление България вече има и първия си медал от турнир „Мастърс“ - бронз на Ивайло Иванов в Доха през 2021-а. Иванов печели и сребро в дебютното издание на европейските олимпийски игри Минск 2019. Страната ни получава за първи път и домакинство на европейско за мъже и жени през 2022-а.

Стоилов е избран и в Борда на Европейската федерация по джудо през 2020-а, като получава пълна подкрепа – 87 от гласовете на делегатите. С това става първият българин, влязъл в управленските органи на  международното джудо.