Борис Георгиев и Атанас Герчев с награди от министъра

9 март 2021

Спортният министър Красен Кралев награди с почетен плакет Борис Георгиев, който на завършилия турнир от Големия шлем в Ташкент, спечели сребърен медал в категория до 100 кг.
 
Българинът постигна 4 победи до финала, а в спор за титлата отстъпи на друг българин - Тома Никифоров, който се състезава за Белгия.
Силното представяне на Борис Георгиев в Ташкент го изкачи с 30 места в олимпийската ранглиста до 47-о.
Според селекционера Атанас Герчев, който също бе награден с плакет, на Борис Георгиев са му необходими между 1800 и 2000 точки, за да си осигури участие на летните олимпийски игри в Токио през лятото. Точки за ранглистата могат да бъдат спечелени до 28 юни.
Спортният министър поздрави президента на Българската федерация по джудо Румен Стоилов и вицепрезидента на централата Даме Стойков за отличната работа по време на тяхното управление.
 
Кралев отбеляза, че има коренна промяна в последните години, която дава резултат с отличното представяне на националните ни състезатели.
 
Всъщност България може да има сериозно присъствие на игрите в Токио. Ивайло Иванов е сигурен участник в най-големия спортен форум, а с много големи шансове са Янислав Герчев и Ивелина Илиева. Възможност за класиране имат още Валентин Алипиев, Божидар Темелков и Марк Христов.
 
По време на срещата беше обсъден планът за ваксиниране на българските спортисти, които ще участват на летните олимпийски игри. Кралев заяви, че целта е да бъде запазено здравето на атлетите ни, за да могат да се представят по най-добрия начин в столицата на Япония.
 
Подготовката и участието на националите ни на големите турнири са напълно обезпечени, а Румен Стоилов и Даме Стойков благодариха на министъра на младежта и спорта за подкрепата, която Спортното министерство оказва на федерацията.
Следващата надпревара, в която националите ни ще вземат участие, е турнирът от Големия шлем в Тбилиси в края на март. Преди това тимът ще бъде на лагер в Тетевен, който започва от 12 март.