България изпраща трима джудисти на олимпиадата Токио 2020

23 юни 2021

България изпраща трима джудисти на игрите Токио 2020, потвърди Международната федерация след финализирането на световната ранглиста.

За втора поредна олимпиада тръгват Ивайло Иванов (81 кг) и Янислав Герчев (60), дебют на олимпийското татами ще направи Ивелина Илиева (57 кг).

В продължение на три години спортисти от пет континента, представляващи 110 държави, включително Япония като страна-домакин, се надпреварваха за спечелването на олимпийски квоти с трупане на точки в ранглистата. Така Ивайло Иванов завърши квалификационния период под №11 в категория до 81 кг, Янислав Герчев е 28-и, а Ивелина Илиева е 22-а.

В момента мъжете заедно със селекционера Атанас Герчев са на лагер в курорта „Камчия“ край морето, а Ивелина Илиева и личният и треньор Свилен Скерлев са на едноседмична подготовка в Словения, след това ще са на лагер в Пореч (Хърватия), оранизиран от Европейския джудо съюз.

Олимпийското ни трио пътува за Япония на 10 юли. Стартът на игрите е на 23 юли, а Янислав Герчев първи от нашите ще излезе на татамито – на 24 юли, Ивелина Илиева е на 26 юли, а Ивайло Иванов – на 27 юли.