Ивайло Иванов: Децата са като ластик, който хем опъваш, хем гледаш да не прекалиш

30 март 2021

Най-добрият ни джудист и една от надеждите ни за медал на олимпийските игри в Токио Ивайло Иванов сам готви шампионското си меню, разкрива самият той в образователното телевизионно студио „Ще се срещнем на върха“, инициатива на Национален спортен клуб „Олимп” (София).
Прави го на лагерите на Белмекен, където признава, че рядко стъпва в ресторанта.
 
Убеден, че един от ключовете за успеха на спортиста е правилното хранене, Иванов има котлон и тиган в стаята си на високопланинската база. Набляга на рибата и съветва да не се смесват мазнините с въглехидратите.
„Ставам в 6 часа сутринта и преди физзарядката си правя храната – рибата, след това ям. – разказва Ивайло. - Готвя си сам храната, за да мога да поддържам килограмите за тренировка, за да се чувствам добре и да мога после да сваля лесно до състезателното тегло – 81 кг. В същото време трябва да съм със същата сила, която имам на 90 кг“.
 
Приготвяйки шампионското си меню, седмият от олимпийските игри в Рио 2016 и втори в Европа е запалил по кулинарията по-големия от двамата си сина. Категоричен е, че с примера си родителите трябва да учат децата си как да се хранят правилно. Същото важи и за съня. Ляга си с тях в 21:30-22:00 ч.
 
„Децата са като ластик, който трябва хем да се опъва, но и да не се прекалява, за да не се скъса – продължава европейският вицешампион. - Като спортист съм свикнал да имам контрол, да има мачкане. В крайна сметка обаче като родител с такъв подход можеш да нараниш детето си. И това ще остане за цял живот. По един или друг начин ще се върне, ще избие. И няма да си даде сметка. Един ден ще стане шеф и ще мачка подчинените си...“
 
Видеото може да изгледате по-долу: