Йорданка Фандъкова и Мариус Визер откриха Евро 2022

29 април 2022

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и президентът на световната федерация по джудо Мариус Визер приветстваха участниците на европейското първенство за мъже и жени в столичната зала „Арена Армеец“.

Шампионатът ще продължи до неделя, а на тепиха ще излязат над 360 състезатели от 40 държави.

„Джудото е спорт, в който нашата страна има традиции, а успехите на българските спортисти не само ни радват, но и са пример за активен начин на живот за младите хора и децата в града – каза Йорданка Фандъкова, която след официалната церемония се срещна с младите ни таланти. - Радвам се да приветствам всички участници на европейското първенство по джудо в София – европейската столица на спорта. Българското домакинство се дължи на нашите талантливи спортисти, както и на работата и авторитета на Българската федерация джудо.“

„Чудесно е да видя дебюта на eвропейското първенство в България - заяви Мариус Визер, президент на световното джудо. - Този спорт имат големи традиция в този спорт и българските състезатели постоянно печелят медали на най-високо ниво. И не е изненада, че печелят медали и пред родната си публика. Голямо благодаря на Европейския съюз по джудо и на Българската федерация по джудо. 70-ото издание на събитието ще бъде запомнящо се!”

Приветствие към участниците отправиха още президентът на европейската централа Ото Кнайтингер (Австрия), както и президентът на нашата федерация Румен Стоилов.

"Това е сбъдната мечта - България да бъде домакин на най-силното първенство на Европа – заяви Румен Стоилов. - Благодаря на всички съпричастни с организацията. Нека да останем верни на ценностите, които носи джудото!“

Страната ни за първи път е домакин на шампионат на континента на мъже и жени, а България е представена от 17 състезатели.