Кристиян Генов завърши 7-и в дебюта си на световно

25 август 2022

Кристиян Генов завърши на престижното седмо място в дебюта си на световно първенство за кадети.

В Сараево младият ни талант постигна две ефектни победи, като на старта при 60-килограмовите се наложи с ипон над узбека Фарух Хамдамов, а след това преодоля и Чинг Сианг Лин (Китайско Тайпе), също с ипон. Впечатляващото му хвърляне на азиатеца в осминафиналите бе уловено и от камерите на световната федерацията, която го отличи сред най-акрактивните от сутрешния сеанс.

След това обаче не успя срещу двама шампиони. На четвъртфиналите състезателят на клуб „Топалов“ отстъпи с ипон на Низами Имранов (Азербайджан), №1 в Европа и двукратен победител в турнири за европейската купа тази година. Така в репешажите Кристиян излезе срещу двукратния шампиона на Азия Талгат Оринбасер (Казахстан), но бе спрян с ипон.

Видео от срещите на Кристиян може да видите на следния линк ТУК

По-рано тази година Генов дебютира в тази възрастова група на международното татами. И остана на крачка от отличията – пети на европейското първенство в Пореч (Хърватия), както и на европейската купа в Букурещ (Румъния).

А за световната титла в категорията по-късно днес ще спорят Давид Карели (Грузия) и французинът Келвин Рей.

Другите ни двама представители днес също не успяха да стигнат до отличията.

В категория до 66 кг Преслав Петров започна с убедителен успех срещу кигизстанеца Алибаз Орозбеков – ипон, но в следващата среща загуби от американеца Антъни Фарнот – ипон. 

Видео от срещите на Преслав може да видите ТУК

Виктор Скерлев пък не успя да се справи с турчина Абдулах Тургутлу – вадзари, също в категория до 66 кг.

Видео от срещата ТУК

До сблъсък за световната титла в категория до 66 кг достигнаха грузинецът Саба Самадашвили и Шотайкхон Отобаев (Узбекистан).

В петък излизат двама наши джудисти.

Снежана Граматикова ще има за съперничка Барбора Ендриекуте (Литва) в категория до 57 кг, а Емил Вълчев (81) ще мери сили с Даниел Талантов (Киргизстан).

Резултатите може да следите на следния линк ТУК