Президентът Румен Радев прие олимпийците ни

29 юни 2021

Президентът Румен Радев прие олимпийците ни, които ще участват на игрите Токио 2020.

В сградата на „Дондуков“ №2 бе и най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева, която ще направи дебют на олимпийския форум, както и нейният личен треньор Свилен Скерлев.

Останалите ни двамата олимпийци – Ивайло Иванов и Янислав Герчев продължават подготовката си в комплекс „Камчия“.

На приема при държавния глава бяха още състезателите по бокс, борба, бадминтон, художествена гимнастика, както и параолимпийци.

„За мен е удоволствие да поздравя българските спортисти със спечелването на квоти за олимпийските игри в Токио – каза президентът. - В последните месеци светът преживя много предизвикателства, през това време вие оставахте пример за подражание за младите хора. България е с богати спортни традиции, а олимпийските игри винаги са мост за приятелство. За мен е чест да връча националното знаме на вас - най-достойните, които ще ни представят на олимпиадата.“

Веднага след това държавния глава връчи националния трикольор в ръцете на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„На олимпиадата в Токио ще участваме с около 40 спортисти, очакваме още няколко квоти в атлетиката и плуването – заяви Костадинова. - Нашата делегация е сплав от опитни бойци и млади надежди за бъдещето на българския спорт. Независимо кой с какви цели, шансове и мечти заминава, искам да пожелая успех на всичките ни олимпийци. Нека с тях бъде мощният български дух, силните ни традиции, спортният шанс и невероятната подкрепа на нацията. И дано всичко това им помогне да постигнат възможния максимум по олимпийските арени. За да може отново да чуем българския химн и да видим родния флаг развят най-високо. Успех и много победи в Токио, български олимпийци.“

В края на церемонията капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова благодари от името на спортистите за подкрепата и куража, които оказва държавата на българския спорт и специално на българските олимпийци.

На церемонията присъства и спортният министър Андрей Кузманов.

Джудистите ни пътуват за Япония на 10 юли за предолимпийски лагер.

Игрите стартират на 23 юли, като олимпийската програма в джудото ще бъде открита с представянето на Янислав Герчев на 24 юли. Ивелина Илиева стартира на 26 юли, а Ивайло Иванов – на 27 юли.

Утре Ивелина ще пътува за Пореч (Хърватия), където ще продължи подготовката й до 7 юли.

На игрите в Токио България ще бъде представена с близо 40 състезатели, които ще стартират в 13 вида спорт.

Снимки: БФ Джудо, Костадин Андонов