Руснак спря живата легенда на джудото Теди Рине

30 юли 2021

Руснак спря живата легенда на джудото Теди Рине на олимпийския турнир в Токио. В четвъртфиналите при супертежките над 100 кг Темерлан Башаев се наложи с вадзари над двукратния олимпийски шампион.

На сметката си именитият французин има още 11 световни и 5 европейски титли, а в Токио все пак успя да се пребори за второто си бронзово отличие от игрите.

„Винаги съм казвал на моя син, че както и да изглежда един спортист, той е от кожа и кости като всички останали – разкрива Таус Башаев, баща и треньор на Темерлан. - Няма такива, които не падат.“

До миналата година 32-годишният Теди Рине имаше 154 поредни победи на сметката си. А сега се пребори за бронза срещу японеца Хисайоши Харасауа – ипон.

Руснакът също спечели бронз, а титлата грабна чехът Лукаш Кръпалек, шампион от Рио 2016, но от по-долната категория, наложил се на финала над Гурам Тушишвили (Грузия).

При жените японката Акира Соне донесе рекордна 9-а титла за страната си от турнира по джудо. На финала в категория над 78 кг азиатката победи именитата Идалис Ортис. За кубинката това отличие е четвърто поредно от олимпийски игри, като тя има и титла от Лондон 2012, два пъти е №1 в света и 11-кратна шампионка от Панамериканските игри.

Утре олимпийският турнир по джудо завършва със смесената отборна надпревара.