С ефектна церемония откриха олимпийските игри в Токио

23 юли 2021

С ефектна церемония откриха олимпийските игри в Токио. Липсваше публика, заради пандемията, но това не помрачи празничната атмосфера.

Старт дадоха 694 салюта, а след това домакините заложи на спектакъл, който представи как спортистите са запазили по време на пандемията и не са спрели подготовката си. Последваха 68 кадъра, представящи различни състезания с участието на 312 души.

Очаквано най-атрактивната част бе парадът на нациите, в която участие взеха 206 делегации. Първи на Олимпийския стадион излязоха гърците, като домакини на първите игри, последва ги тимът на бежанците. След това страните бяха представени по реда на японската азбука. България бе под №152. Родният трикольор изнесоха носителката на пет олимпийски медала Мария Гроздева, за която това ще са седми и последни игри, и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов. Българското джудо бе представено от най-добрата ни състезателка при жените Ивелина Илиева и личния й треньор Свилен Скерлев.

Кулминацията бе запалването на олимпийския огън, като с тази чест бе удостоена тенисистката Наоми Осака, бивша №1 в света и носителка на 4 титли за Големия шлем.

В следващите 17 дни Токио ще бъдат раздадени 339 комплекта медали в 41 вида спорт, като за призовите места ще спортя над 11 000 спортисти. Българското джудо ще бъде представено още в утрешния ден, като на татамито в категория до 60 кг ще излезе Янислав Герчев.


Снимки: БОК, Костадин Андонов-Start-Photo и Туитър

И са без право за ползване с рекламна и търговска цел!