Световното носи най-много точки за ранглистата

6 юни 2021

Световното първенство в Будапеща, което започва днес, е последна квалификация за олимпиадата в Токио и носи най-много точки за ранглистата от всички състезания под егидата на Международната федерация.

Така шампионите ще получат по 2000 точки, сребърните медалисти по 1400, а бронзовите - по 1000. Това е повече дори само за победа на всяко друго състезание.

Надпреварата ще бъде в зала „Ласло Паб“, която през 2017-а също посрещна планетарното първенство по джудо.

За първи път обаче световното е в една година с олимпиадата, откакто спортът е включен в олимпийската програма (1964). И това е заради отлагането на форума с една година заради пандемията.

Надпреварата ще мине в присъствието на зрители, но заради ограниченията от COVID-19, ще бъдат допускани само местни фенове.

На татамито ще излязат 665 състезатели от 118 държави.

Предвижването на състезателите е организирано така, че при пристигането се правят два теста. Резултатите от първия излизат веднага, а от втория - в рамките на няколко часа. След това спортистите получават зелена гривна, която им позволява да се придвижват из хотела и околността. Всичко е организирано по такъв начин, че от хотела до залата, която е буквално на няколко метра, състезателите могат да се предвиждат свободно. А на влизане в самата зала са монтирани стоящи електронни термометри, през които всеки минава задължително. А личните вещи минават през специално устройство за дезинфекция.

Домакините са се погрижили и за развлечение на състезателите между тренировките. На входа на залата има поставени няколко маси за модерния текбол (съчетава елементи на футбола и тениса на маса. Играе се с топка на извита маса, която се рита или се спира с друга част на тялото. Използването на ръце не е позволено). Забавлението толкова се харесва на спортистите, че масите се освобождават едва за вечеря.

Но днес започва същинското състезание. Още в първия ден ще има българско участие. Янислав Герчев стартира в категория до 60 кг. В първия кръг той почива, а във втория очаква победителя от сблъсъка между Луис Монтес (Никарагуа) и Халед Ахмед, представител на бежанския тим.

Досега България е спечелила 4 медала от световни първенства. За последно Цветана Божилова взима бронз от Бирмингам 99.  А при мъжете Димитър Запрянов печели бронз от 85.  Активът допълва Георги Петров - сребро от Сеул 85 и бронз от Маастрихт 81.