Ивайло Иванов: Следвай мечтите си, да не те преследват после те
„Можеше да стана гамен, като други спортисти. Можех да лъжа родителите си, че всичко е наред, но бях мотивиран и имах цел, даде ми ги джудото - казва най-добрият ни състезател Ивайло Иванов в рубриката "Ще се срещнем на върха" в образователното студио на НСК "Олимп". - То учи да бъдем уважителни към каквото и да е. В Япония, откъдето произлиза джудото, независимо дали си олимпийски шампион и неколкократен световен, трябва да уважаваш треньора си, по-възрастните. В България не е така за жалост. А трябва да уважаваш дори по-нисшите от теб. В материалния свят трябва да си помагам, днес имаш - утре не - продължава седмият от олимпийските игри Рио 2016.- Такъв е кръговратът на живота. Днес някой може да няма, но да е по-амбициозен и утре да бъде на твоето място.
27-годишният национал признава, че дължи изключително много на джудото не само в спортно, но и в лично-нравствено отношение. На 13 години напуска родната Монтана, за да може да продължи походът към върха.
"Когато влезеш в залата, винаги се покланяш - продължава той. - Когато започне схватка с конкуренцията, винаги се поздравяваме. След схватка колкото и да си сърдиш, съдията държи да благодариш реално на твоя партньор в срещата.
Как се справя с неуспеха
„Зависи от загубата -дали съм ощетен, дали губя от собствените си грешки. Винаги обаче обвинявам себе си за каквито и да е ощетявания. Опитвам се да се мотивирам от загубата. Трябва да тренирам повече в залата, да бъда по-добър от противника, за да успея. Да не позволявам на съдията да ме ощети. Грешките ме мотивират. Търся искрицата отново да се запаля. Да търсим сили в малките неща, за да гоним целите си. От вуйчо ми съм научил, че трябва да следваш мечтите си, за да не те преследват после те.“
Сам приготвя менюто си
Ивайло Иванов сам приготвя шампионското си меню. Прави го на лагерите на Белмекен, където признава, че рядко стъпва в ресторанта. Има котлон и тиган в стаята си на високопланинската база. Набляга на рибата. Съветва да не се смесват мазнините с въглехидратите.
„Ставам в 6 часа сутринта и преди физзарядката си приготвям храната. - разказва звездата на джудото. - Готвя си сам, за да мога да поддържам килограмите за тренировка, за да се чувствам добре и да мога после да сваля лесно до състезателното тегло – 81 кг. В същото време трябва съм същата сила, която имам на 90 кг.“
За него е грешно и вредно да се яде един път на ден и то обилно. Самият шампион се храни по 5-6 пъти на ден. Така организмът обработва по-лесно и бързо консумираното.
Съветва да не се смесват въглехидратите с мазнините. „Тогава организмът трупа мазнини, защото много по-бавно усвоява. За да е правилно храненето, трябва ние да си го готвим или да внимаваме какво ядем навън, допълва Иванов. - Да се избягва белият хляб, сладкото, пърженото. Те са тежки за организма.“
Децата са като ластик
Приготвяйки шампионското си меню, Иванов е запалил по кулинарията по-големия от двамата си сина. Категоричен е, че с примера си родителите трябва да учат децата си как да се хранят правилно. Същото важи и за съня. Ляга си с тях в 21:30-22:00 ч.
„Децата са като ластик, който трябва хем да се опъва, но и да не се прекалява, за да не се скъса - казва още Ивайло. - Като спортист съм свикнал да имам контрол, да има мачкане. В крайна сметка обаче като родител с такъв подход можеш да нараниш детето си. И това ще остане за цял живот. По един или друг начин ще го върне, ще избие. И няма да си даде сметка. Ще стане шеф и ще мачка подчинените си.“
Съветите към младите:
"Който се е раздавал на максимум в спорта, дори да не му се е получило, със сигурност ще му се получи другаде, изградил е качествата - категоринечн е Ивайло. - Той ще бъде също толкова непримирим, когато се захване с нещо друго. Ще продължи да дълбае. Ако не успее, ще успее в нещо друго.“
Какво още каза Ивайло Иванов вижте във видеото: